Foreningen NU HYGGER VI


TRYGFONDEN ved donationschef Pia Hansen Mail: info@trygfonden.dk


Den 26. december 2024


Donation ID: 165841 - Træning i vand for ældre og handicappede. Slutdato: 2026-07-01


Kort delkonklusion for perioden fra den 1. august 2024 til og med den 31. december 2024; samt anmodning om deludbetaling jf. vedlagt regnskab 2024.


Projektets målsætning:
Flere ældre har en god livskvalitet ved i længere tid at fastholde evnen til at klare sig selv og have et godt fysisk og mentalt helbred.


Projektet lægger særlig vægt på:
- At udvikle, afprøve og udbrede indsatser, der gennem forebyggelse og sundhedsfremme fastholder og forbedrer ældres sundhed med        særligt fokus på mentalt helbred, fysisk aktivitet, alkoholforbrug og tobak.
- Der fremmer ældres sundhed og trivsel gennem deltagelse i fællesskaber.
- Der inddrager civilsamfundet og frivillige i arbejdet med ældres sundhed og trivsel.


Bestyrelsen i foreningen NU HYGGER VI har i første halvdel af 2024 arbejdet med at udvikle og afprøve initiativer og forbedringer, der vil fastholde evnen til at klare sig selv og have et godt fysisk og mentalt helbred,, samt socialt samvær for den beskrevne målgruppe; primært handicappede.


Bestyrelsen har udarbejdet et dynamisk og kreativ NOTAT, der vedlægges for orientering.
./. Foreningen NU HYGGER VI som en nyskabende og kreativ forening - på sigt…., (side 1 af 4).


Med henvisning til punkt nr. 6 i NOTATET er der søgt om en livredder. Egedal Kommune har ikke imødekommet ønsket fra foreningen Nu Hygger Vi.
Med henvisning til punkt 7 i NOTATET er der tidlige søgt om at kunne anvende Dampbad og Infrarød sauna, der er integreret i Ølstykke Svømmehal for medlemmerne i 2 timer om onsdagen, (evt. mod betaling). Dette er ikke imødekommet af Egedal Kommune. Genansøgning indsendt vedr. fordeling af 3 mio.kr. i 2025 på kultur- og fritidsområdet. Skønsmæssig driftsudgift for 2 timer per uge, ca. 50 kr. Afventer pt. et resultat.
Med henvisning til punkt nr. 13 i NOTATET er der tidlige gjort opmærksom på, at handicap P-pladser ved Ølstykke Svømmehal er en mangelvare. Pt. er der etableret 3 handicap P-pladser. Behov for ca. 6 – 8 pladser i alt. Der er intet sket. Ved en intern undersøgelse er 89% af medlemmerne med et eller flere handicaps.


Derudover må foreningen Nu Hygger Vi konstatere, at samarbejdet med Egedal Kommunes administration på Kultur- og Fritidsområdet og politikkerne er meget dårligt for tiden. Der bliver ikke svaret fra hverken Borgmester eller udvalgsformand for Kultur- og Fritid. Total tavshed – desværre.


Det er årsagen til, at foreningen ikke er kommet videre med de øvrige punkter i NOTATET.


Foreningens medlemstal er forøget med 18 medlemmer i 2024 uden nogen form for markedsføring.
./. Bestyrelsen har udarbejdet en A5 velkomstflyer med TRYGFONDENS donation på kr. 49.540. (Se forsiden Velkomst-flyer)
./. Regnskab 2024 vedlagt. Anmodning om deludbetaling på kr. 14.031,70 for 2024.


Foreningen Nu Hygger Vi takker endnu engang TRYGFONDEN for denne donation.
Næste delkonklusion udarbejdes primo 2026 for året 2025; - inklusiv regnskab 2025.


På vegne af bestyrelsen i foreningen Nu Hygger Vi


Annette Lange             Jane Lillemose              Käthe Larsen           Alice Pedersen
Formand                       Næstformand                Kasserer                   Sekretær


__________________________________________________________________________________________________________________


Rev. 0.BJL-mellem Jul & Nytår 2023                                                                                                                                  Foreningen NU HYGGER VI


Rev. 13.BJL- 08.12.2024


NOTAT – Foreningen NU HYGGER VI som en nyskabende og kreativ forening *16) - på sigt….


Forudsætning: Indgå i et tæt samarbejde med Egedal Kommune.
Forslag og ønsker (tanker) for fremtiden i uprioriteret rækkefølge:
1. Ældre personer, der er visiteret til Aktivitetscentret på Damgårdsparken; bl.a. demente og pårørende kunne blive kørt til Ølstykke svømmehal hver onsdag for at deltage i aktiviteterne i vand – samt få socialt samvær udenfor deres daglige verden. Efter eget ønske.
2. En demenskonsulent kunne lejlighedsvis være til stede i svømmehallen om onsdagen; samt en til to gange årligt informere om demens for medlemmerne i Nu Hygger Vi
3. En fysioterapeut kunne lejlighedsvis være til stede i svømmehallen (en gang pr. måned); samt en til to gange årligt informere om, hvad en fysioterapeut kan gøre for seniorer og ældre borgere.
4. En ergoterapeut kunne lejlighedsvis være til stede i svømmehallen (en gang pr. måned); samt en til to gange årligt informere om, hvad en ergoterapeut kan gøre for seniorer og ældre borgere.
5. En kvalificeret medarbejder fra hjælpemiddeldepotet kunne lejlighedsvis være til stede i svømmehallen (hver anden måned) informere om, hvad der er muligt at få som hjælpemidler.
6. At Egedal Kommune stiller en livredder til rådighed hver onsdag i svømmehallen for foreningen Nu Hygger Vi (uden beregning). Det er der nu mulighed for i henhold til kommunefuldmagten og Ankestyrelsens afgørelse.
PS: Hvis punkt 6 blev iværksat kan kontingentet dække foreningens udgifter.
7. At Egedal Kommune stiller Infrarød sauna og Dampbad til rådighed i svømmehallen for foreningen Nu Hygger Vi (uden beregning) hver onsdag. Ønske bordtennisbord i kælder.
8. At Egedal Kommune informerer via skærme; f.eks. i Sundhedscentret om muligheder for at kunne deltage hver onsdag i svømmehallen. På sigt at udvide tiderne i svømmehallen.
9. At Egedal Kommunes administration og medarbejdere informerer om muligheden for foreningens aktiviteter i Ølstykke svømmehal hver onsdag. Samarbejde. A5 Velkomst-flyer.
10. Deltagerne skal kunne klare sig selv, eventuelt med ledsager. Være mulighed for visitation inklusiv kørsel fra bopæl og til svømmehallen og retur.
11. Er der andre muligheder for at etablere en frivillig forening, hvor der er muligt at få støtte og tilskud til driften? Kan ideen implementeres på landsplan?
12. At der på sigt bliver etableret en svømmehal mere i Egedal Kommune – i den østlige del af kommunen.
13. At der etableres flere handicap P-pladser ved svømmehallen i Ølstykke; samt flere P-pladser tættere på svømmehallen. Pt. 3 handicap P-pladser. Behov 6 – 8 handicap P-pladser.
14. For at alle seniorer og sårbare ældre kan deltage holdes det årlige kontingent så lavt som muligt.
Deltagere: Førtidspensionister uanset alder, handicappede uanset alder, demente og pårørende uanset alder, ensomme og enlige uanset alder, personer der fortsat mangler genoptræning, 65+ årige der har behov for at holde ”bevægelsesapparatet” vedlige. Skabe socialt samvær, glæde og forbedre livskvaliteten. (Livskvalitet er det, der er kendetegnet ved et godt og sundt liv)
Nu Hygger Vi’s medlemmer skal være fra Egedal Kommune. Kontingent pt. 100 kr. årligt.
Gøre en indsats for at få nye i bestyrelsen fremadrettet. Få uddannet de nødvendige instruktører fra vor egen medlemskreds. Være synlige på en positiv og konstruktiv måde. Skabe oplevelser og glæde.
15. Alt kan ikke gøres op i penge. Det kan socialt samvær, glæde og en forbedret livskvalitet heller ikke. Denne forebyggende kreative aktivitet vil spare Egedal Kommune mange penge på sigt….
16. At være kreativ handler om at anskue verden på en ny måde, hvor du tillader dig selv at udforske, eksperimentere og skabe noget nyt ved at udfordre hverdagen. Det er ikke kun for kunstnere eller forfattere; det er for alle – også frivillige foreningsledere, der står med en udfordring som de gerne vil løse. Kreativitet er en fantastisk egenskab, som vi er født med og behersker i varierende grad. Kreativitet er den måde, hvorpå vi skaber nye ting gennem vores tanker. Det kan potentielt forbedre vores liv at blive mere kreative. Når du er kreativ, er du i en proces, hvor du kan lege med idéer og kombinere dem på nye måder.


NOTER
Ad 1.: Aktivitetscenter Damgårdsparken. Budget 2024 9.396.000 kr. 2025 9.885.000 kr.
Et tilbud for de borgere der har aller mest brug for socialt samvær og aktiviteter i hverdagen.
I aktivitetscentret er der dagligt flere forskellige aktiviteter at deltage i. De forskellige aktiviteter stimulerer bl.a. kognitive færdigheder som at huske, strukturere eller planlægge. Aktiviteterne er holdbasert, og de kan være mangeartede - lige fra fysiske træningshold, erindringshold, til kreative hold og madhold. En del af tiden i Aktivitetscenteret bruges på socialt samvær, hvor man gennem gode snakke, spil, dans og spisning danner nye relationer og venskaber. Formålet er at skabe meningsfuldt samvær i trygge rammer og man inddrages i hverdagens aktiviteter, alt efter ønsker og formåen. Derudover er tilbudet også en aflastning af pårørende/ægtefælle. Tilbuddet er tilegnet de hjemmeboende borgere, som kan visiteres til tilbuddet, og få mulighed for at komme i dagcenteret en eller tre gange om ugen. Der er mulighed for at få bevilliget kørsel til tilbuddet.
Ad 2.: Demenskonsulenter.
Egedal Kommune har Demenstaskforce af demenskonsulenter med specialviden indenfor området.
Har du eller din pårørende fået en demenssygdom, eller oplever du problemer med hukommelsen eller ændret adfærd, tilbyder Egedal Kommune en forløbskoordinator. Som hjemmeboende med nydiagnostiseret demens sygdom er det demenskonsulenterne, der er forløbskoordinator. Hvis du får personlig pleje af Egedal Kommune, eller er du tilknyttet vores demensdagcenter, er det din kontaktperson fra hjemmeplejen eller dagscenteret, der varetager denne rolle.
Demensdagcenter – Vores Hus
Egedal Kommune har Demenstaskforce af demenskonsulenter med specialviden indenfor området.
Har du eller din pårørende fået en demenssygdom, eller oplever du problemer med hukommelsen eller ændret adfærd, tilbyder Egedal Kommune en forløbskoordinator. Som hjemmeboende med nydiagnostiseret demens sygdom er det demenskonsulenterne, der er forløbskoordinator. Hvis du får personlig pleje af Egedal Kommune, eller er du tilknyttet vores demensdagcenter, er det din kontaktperson fra hjemmeplejen eller dagscenteret, der varetager denne rolle. Husk og Træn
Dette træningstilbud henvender sig til borgere med let til moderat demens og som ikke selv kan opsøge et relevant træningstilbud. Træningen foregår to gange om ugen af 1 times varighed. Der trænes intensivt med fokus på balance, kondition, styrketræning mm. For at deltage, skal man selv kunne komme af og på en kondicykel uden fysisk hjælp.
Den Sundhedsfaglige Myndighed visiterer til tilbudet. Der kan bevilliges kørsel til og fra træning.
Træningen foregår på Damgårdsparken 9, 3660 Stenløse.
F C DEMENS
Det handler om at bevæge sig og have det sjovt!
Vil du være med på et fodboldhold for mennesker med demenslignende symptomer eller demens i tidligt stadie? Pårørende, naboer, venner eller andre interesserede er også velkomne.
Du kan være med på fodboldholdet, uanset om du har erfaring med fodbold eller ej. Du behøver ikke komme iklædt fodboldtøj og fodboldstøvler.
Det er ganske gratis at være tilmeldt holdet, og der vil være en demenskonsulent til stede ved alle træninger. Vi mødes ved Klubhuset ved Ølstykke Stadion, hver torsdag kl. 10-11.00.
Kontakt demenskonsulenterne og hør nærmere - tlf. 7259 7061.
Ad 3.: Fysioterapeut
Mød fysioterapeuten Anne Jeg er ansat som fysioterapeut i Sundhed og træning. Jeg varetager bl.a. den almene genoptræning – typisk af ældre borgere efter f.eks. sygdom, fald eller immobilisering med deraf følgende tab af funktionsevne.
Men jeg har speciale i ortopædkirurgi og idrætsmedicinske skader og beskæftiger mig især med genoptræning efter brud på f.eks. hofte, ankel eller knæ eller med genoptræning efter korsbånds-, menisk- eller akillesseneskader.
At arbejde med mennesker er det mest spændende og givtige i mit job, især relations- og motivationsarbejdet.
Og så er vi også en slags detektiver, når vi ikke kan gennemskue årsagen til symptomer, eller behandlingen ikke rykker som forventet. Så undersøges og testes der og sparres med kolleger, og så er det jo megafedt, når svaret og løsningen findes.
Vi er et fast team på 3 fysioterapeuter tilknyttet døgnpladserne.
Ad 4.: Ergoterapeut
Mød ergoterapeuten Kristina Jeg er ergoterapeut og er ansat på kommunens midlertidige døgnpladser. Her varetager jeg den daglige genoptræning af vores indlagte borgere/patienter i et tæt samarbejde med mine
terapeutkolleger og plejepersonalet på afdelingen. Vi er et fast team på tre ergoterapeuter og tre fysioterapeuter tilknyttet døgnpladserne.
På døgnpladserne har vi en bred vifte af borgere/patienter, der primært kommer fra hospitalet med alle former for diagnoser, og de fejler tit flere ting. Jeg er for nylig blevet uddannet som demensressourceperson. Vi har en del neurologiske borgere, som har fået en blodprop/hjerneblødning, og det område har jeg arbejdet med i mange år.
Ad 5.: Hjælpemiddeldepotet
Egedal Kommune ønsker at skabe klare rammer og målrettet indsats for dig som borger på sundheds-, trænings-, pleje- og omsorgsområdet. Dette med fokus på, at du, og øvrige borgere, i Egedal Kommune udvikler eller fastholder mulighederne for at fortsætte et aktivt og ikke mindst selvstændigt liv i flere gode leveår.
Lov om social service § 112: Kommunalbestyrelsen skal yde støtte til hjælpemidler til personer med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, når hjælpemidlet
1. i væsentlig grad kan afhjælpe de varige følger af den nedsatte funktionsevne,
2. i væsentlig grad kan lette den daglige tilværelse i hjemmet eller
3. er nødvendige for, at den pågældende kan udøve et erhverv.
Ad 6.: Livredder – Ølstykke svømmehal ansat af Egedal Kommune
Det er der nu mulighed for i henhold til kommunefuldmagten og Ankestyrelsens afgørelse.
Note fra budgetforslag 2025. ”Det er udfordring at skaffe livreddere til svømmebade, både her og i Ølstykke. Forslaget skal også ses i det perspektiv”. Der er søgt i 2024. Fik nej.
Ad 7.: 51. Infrarød sauna/dampbad Ølstykke Svømmehal
Brugen af Infrarød sauna og Dampbad i Ølstykke svømmehal bør også kunne bruges af foreningerne – og det med en takst som i Frederikssund på i alt 23 kr. for en pensionistbillet mod 57 kr. i Ølstykke svømmehal.
Foreningen Nu Hygger Vi uden beregning. Skønnet driftsudgift for 2 timer pr. uge max. 50 kr. Søgt i 2023. Fik nej. Opfordret at søge igen i 2024 af Sabina Melsted. Har søgt. Afventer svar.
Ad 8.: INFO skærme; bl.a. i Sundhedscentret, hvor Nu Hygger Vi bliver markedsført…
Informationsskærme på anlæggene – også mulighed for gåture om torsdagen med ÆldreSagen Ølstykke.
På dialogmøderne i 2022 efterlyste flere foreninger bedre skiltning og flere infotavler i faciliteterne. Samtidig efterspørger nogle foreninger hjælp til formidling af de mange aktiviteter de har i vores faciliteter. En måde at imødekomme disse ønsker på er ved opsætning af flere elektroniske informationstavler i Kommunens største faciliteter med flest brugere.
Ad 9.: Samarbejde med Egedal Kommune og evt. Center for Holdspil og Sundhed, Københavns Universitet.
På grund af problemerne beskrevet i punkt 11 har vi ikke følt at tiden er moden for at iværksætte et samarbejde og fremlægge vore kreative ideer og forslag. August 2024 - medlemmerne ønsker møde med Borgmesteren. Afvist af Borgmesteren. Spørgsmål til Borgmester og udvalgsformand – svarer desværre ikke.
Udarbejdet A5 Velkomst-flyer i 4-farver og ordret 1.000 stk.; bl.a. til brug ved samarbejde med Egedal Komm.
Ad 10.: Være selvhjulpne er udgangspunktet
Der burde være mulighed for i særlige tilfælde at kunne visitere til kørsel – frem og tilbage til svømmehallen.
I lighed med visiteret kørsel til genoptræning i Sundhedscentret og til Aktivitetscentret på Damgårdsparken.
Ad 11.: Tilskudsmuligheder via Egedal Kommune
A.: Har undersøgt muligheder hos Egedal Kommune. Dette har bevirket, at et politisk udvalg har erklæret Jørgen og Bjarne uegnet til at sidde i et folkevalgt organ som Folkeoplysningsudvalget. Sagen anket til Ankestyrelsen.
B.: Efterfølgende indsendt vedtægter til godkendelse hos Egedal Kommune som aftenskoleforening. Blev godkendt af DOF (Dansk Oplysnings Forbund), Men Egedal Kommune gav afslag. Sagen anket til Ankesty-relsen. Afventer svar fra Ankestyrelsen.Modtaget støtte/donationer fra andre.
December 2022 modtaget 35.500 kr. fra TRYGFONDEN. Juni 2024 modtaget 49.540 kr. fra TRYGFONDEN
Foreningens væsentligste udgift er til den lovpligtige livredder - ca. 27.000 kr. årligt (2024-niveau).
Ad 12 – 13.: Der er for få handicap P-pladser – 3 stk. – burde være 6 – 8 stk. tæt ved svømmehallen.
Der burde etableres en svømmehal mere i Egedal Kommune. Den nværende er booket helt op.
Ad 14 – 16: Grundlæggende bemærkninger for den frivillige forening Nu Hygger Vi.


Foreningen Nu Hygger Vi’s vision:

”Sundhedsfremme og sund aldring med særligt fokus på ulighed i sundhed, fysisk formåen, ensomhed og social samvær”.

Inspiration til, hvordan vi kan motivere og engagere sårbare ældre til at deltage i forebyggende og sundhedsfremmende aktiviteter, der øger livskvaliteten og forbedre socialt samvær, gennem et målrettet fleksibel program i Ølstykke svømmehal - hver onsdag.


Målsætning:

Det årlige kontingent skal holdes så lavt som muligt; således at det ikke er økonomien, der sætter en grænse for deltagelsen.

Hvad der er muligt, skal ledes og udføres af frivillige medlemmer, der får den nødvendige viden og uddannelse til at udføre opgaven.

TRYGFONDEN

 

Modtaget den 13. juni 2024

Kære Bjarne Larsen, sekretær

 

Tak for din ansøgning: Træning i vand for ældre og handicappede (ID: 165841).

 

TrygFonden har behandlet din ansøgning, og vi er glade for at kunne fortælle, at TrygFondens regionale råd Hovedstaden vil støtte projektet med kr. 49.540. Beløbet er inkl. evt. moms.

 

Anvendelse af bevillingen

Bevillingen er givet under forudsætning af, at projektet gennemføres i sin helhed som fremført i ansøgningen. Såfremt dette ikke er muligt, skal der fremsendes en ny projektbeskrivelse samt budget til TrygFonden til godkendelse.

 

Udbetaling

Støtte vil blive udbetalt efter dokumentation for udgifter, medmindre særlige forhold gør sig gældende. Når du ønsker dele af eller hele bevillingen udbetalt, skal du ind på vores hjemmeside Tryghed.dk, klik på "Log in", åbne ansøgningen og følge anvisningerne.

 

Støtte skal udbetales senest en måned efter den slutdato, du har opgjort i ansøgningen. Er dette ikke sket, vil støtten bortfalde. Ændres slutdatoen for projektet skal dette godkendes af TrygFonden pr. mail til info@trygfonden.dk.

 

Offentliggørelse

TrygFonden vil gerne omtale de projekter vi støtter, og vi vil derfor gerne have mulighed for at nævne netop jeres projekt i en pressemeddelelse, på hjemmesiden og i andre sammenhænge. I er meget velkomne til også selv at tage kontakt til pressen.

 

Evaluering

TrygFonden ønsker at samle og formidle resultaterne fra de projekter, som fonden har doneret midler til. Alle donationsmodtagere bliver derfor bedt om at udfylde et evalueringsskema. Når dit projekt nærmer sig sin afslutning, vil du modtage en mail, der indeholder et link til en evalueringsside. Du bedes evaluere dit projekt senest 14 dage efter projektets afslutning.

 

Regnskab

Endeligt regnskab for projektet skal indsendes til TrygFonden umiddelbart efter projektets afslutning. I tilfælde af at bevillingen kun dækker en del af det ansøgte beløb og projektets samlede budget, skal regnskabet alligevel omfatte samtlige indtægter og udgifter for projektperioden.

 

Vi gør opmærksom på, at den del af donationen, som evt. måtte dække honorar/lønudgifter, er skattepligtig indkomst.

 

Tilbagebetaling

Bevillingen skal tilbagebetales, hvis:

  • Der ikke aflægges et fyldestgørende underskrevet regnskab.
  • Bevillingen eller dele heraf ikke er anvendt i overensstemmelse med betingelserne for bevillingen.

 

Hvis der er modtaget støtte fra anden side således, at projektet er overfinansieret, vil TrygFonden i så tilfælde kunne anmode om forholdsmæssig tilbagebetaling. I tilfælde af at der efter projektperioden er et uforbrugt beløb, skal dette tilbagebetales.

 

Eventuelle spørgsmål til donationen bedes rettet til info@trygfonden.dk

 

Vi ønsker held og lykke med projektet og glæder os til at høre mere om det.

 

Venlig hilsen

TrygFonden

 

Pia Hansen

Donationschef